homedsgn logo homedsgn logo

Designer Kitchen in Samford by Kim Duffin of Sublime Architectural Interiors

By • Aug 29, 2013 •  Selected Work 

This designer kitchen is located in Samford, Queensland, Australia, and was created by Kim Duffin of Sublime Architectural Interiors.

The kitchen is bright and spacious, open to the adjacent terrace, allowing for flexibility of use and enjoyment.

Designer Kitchen in Samford by Kim Duffin of Sublime Architectural Interiors:

“Capturing the view of the valley, surrounding bush and natural light were the main priorities for the owners of this home. With the kitchen being one of the key spaces, the use and positioning of glass was decided early in the project to act as the canvass to bring the outside in.

The home is located in a rural hamlet that is still well connected to the city. The clients are natural home bodies that encourage their family and friends to visit regularly. However, day to day they are a small family of 3 or 4 so the space needed to provide the practicalities of breakfast, lunch and dinner while having the sophistication to be the entertainer’s kitchen on weekends.

It was decided quickly to use a fixed window as the splashback in the rear wall to showcase the natural elements and to catch the morning sun. The flyover, housing the rangehoods, then frames the view while providing a seamless connection and focal point for the room. The fixed glass continues over the side by side midway appliances so that the kitchen user or their guest can continue to remain connected to the beautiful flora and fauna exhibited outside the home.

A simple colour scheme of “Quasar White” Staron was chosen for all surfaces to ensure the space remained timeless and would not compete with the featured surrounds. Textured wood grain laminate in “Blacken Ash” was used to highlight and frame the views. The simplicity keeps the elements of the kitchen, both inside and out, connected and seamless.

This connection remains strong with the use of the aluminum channelling throughout the cabinets and on the door panels. This channel provides a strong linear line that draws the eye in and around the kitchen and out to the cabinets on the deck.

Aluminium framed glass sliding doors have been used to between the kitchen and appliance pantry and breakfast hub. The aluminium frame was chosen to connect with the aluminium channelling used throughout the kitchen and the glass was used to reflect the light within the space.

There are many zones within this space. The workflows happen between the back sink, the main refrigerator and cooktop and the second is between the front sink, cooktop and the smaller refrigerator. The other zones within this space are the dedicated breakfast hub, appliance pantry, and outdoor cooking, preparation and clean up zone. The clients wanted to enable multiple users in the space and this has been easily created with the multiple work flows and mini task driven zones. The sous chef, cook and server always remains connected to their guests and the adjoining living spaces.

For easy access to utensils, cutlery, plates and other kitchen item Blum black Intivo soft close drawers with glass drawer sides and Aventos lift system doors to cupboards above appliances, were used throughout the space. This feature brings the kitchen to the user and helps maximise space and increases the overall ergonomics of the kitchen.

One of the key features of this kitchen is the use of solid surface. Various thickness of this product have been used. 12 mm (.47in) thick Staron in “Quasar White” have been used on the drawer fronts and doors then mitred 80mm (3.14in) thick for the front island. The solid surface is mitred 40mm (1.57in) thick on the back section benchtop which also houses a fully integrated solid surface sink. This surface continues out to the outdoor kitchen and table. So once the bi-fold doors are open, table becomes an extension of the island which again blurs the line between inside and out. When separated, the table creates a more casual, day to day, dining experience.

The appliances have been placed strategically throughout the space to minimise the distance travelled by the user and for convenience and flow. The Smeg Induction cooktop and matching circular Island rangehoods have centre place on the back wall of the kitchen. The location of the cooktop was selected to maximise the space and provide the user with a view of the surrounding bush setting. The Smeg cooking appliances have been “banked” together to help retain and encourage the overall Linear feel and flow of the space. Integrated fridges have been placed just inside the rear bi-fold doors. These have been strategically placed to be of use both inside and out. Again enhancing the clients need for the blur between spaces.

Lighting has been applied extensively throughout the indoor/outdoor space giving it a luminescent appeal. It all starts with the LED lights running above the laminate flyover, followed by LED downlights housed under the flyover providing task lighting for the user. The LED lights then continue, accenting the underside of the island bench. LED lights are also used to create sufficient task lighting in the appliance pantry and breakfast hub. Glass pendants are used over the island bench to create adequate lighting for all duties performed in this section.

Thinking outside the box is the hallmark of contemporary interior architecture, and it is very clearly reflected in the design of this new space. In this kitchen, meal preparation is much more of a special event with guests and hosts enjoying the social interaction and its beautiful backdrop. So, whether the clients are serving a family lunch, or hosting a grand party, this kitchen is ready for any occasion.”

Photos courtesy of Sublime Architectural Interiors

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts